KIP Kip
 
 
 
 
 
             
   
   
 
Ectoparasieten bij kippen
 

Ectoparasieten bij kippen worden onderverdeeld in 2 groepen de spinachtigen met ondermeer teken en mijten en de groep van insecten waarvan luizen, vlooien en vliegen onderdeel uitmaken. Spinachtigen hebben een ongesegmenteerd lichaam en 4 paar poten. Insecten hebben een lichaam dat is opgebouwd uit 3 stukken; kop, borst, en achterlijf en 3 paar poten.

Ectoparasieten worden veel gezien bij hobby-matig gehouden en vrijlopende kippen. Bij bedrijfsmatig gehouden dieren worden de ectoparasieten vaak goed onder controle gehouden, immers infecties kunnen met grote (productie) verliezen en overlast gepaard gaan. Daarnaast kunnen ectoparasieten virus en bacteriŽle infecties overbrengen zoals pokken en pseudo-vogelpest. Reden te meer om kippen zo vrij mogelijk te houden van ongedierte.

Met name de rode bloedluis, wat eigenlijk een mijt is, kan voor grote problemen zorgen bij kippen. Een andere mijt die voor problemen zorgt is de kalkpootmijt. Er zijn ook meerdere echte luizen die voor problemen bij kippen zorgen, waarbij elke luizen soort zijn eigen voorkeurs plek heeft op de kip. Net als katten en honden, kunnen kippen ook last krijgen van vlooien.

 
VPL 'Het Woud' • Postbus 11 • 6560 AA Groesbeek • T: 024-3480534 • E: info@wormbestrijding.nl